Junis Umeås trivsel/ordningsregler

Junis Umeå har väldigt få regler. Junis ska kännas fritt och inte skollikt. 

Vi försöker att inte styra verksamheten utifrån regler utan utifrån vår värdegrund om allas lika värde och våra profilfrågor: demokrati, nykterhet och solidaritet. Vi städar solidariskt efter varje aktivitet, vi tänker på mijön och slänger därför inte skräp när vi är i naturen, vi repekterar de som studerar på biblioteket så därför skriker vi inte där när vi har kompiskväll etc. Sådana diskussioner för vi med barnen istället för att ha massa regler på ett papper.

Vi har ännu färre måsten. Det finns i princip inget som man måste göra om man kommer på Junis utan allting är väldigt valfritt och fritt i övrigt. Vill du inte vara med på den planerade aktiviteten utan istället spela på din mobil så gör det. Du kan komma när du vill och gå hem när du vill. Du måste ingenting igentligen =)

Vill du springa och busa en hel kväll så gör du det, bara du tar det lite lugnt så du inte skadar nån annan.

Vi har heller inga regler för "att det bara är så" som tex skolans regel att man inte får ha keps på sig innomhus eller liknande konstiga regler. Inget sånt förekommer hos oss. så länge ditt handlande eller ditt val inte skadar eller kränker någon annan så, varsågod, kör på =) 

Oftast känns Junis väldigt lust och glädjefyllt med massa roliga möten mellan barn och vuxna. Men ibland kan det bli tokigt och någon beter sig olämpligt.

Den enda regel vi igentligen har, och den är vi STENHÅRD med är att alla ska vara en bra kompis.

Vi har därför totalt totalförbud mot kränkande språkbruk, tjafs, bråk och kaxig attityd mot andra barn och vuxna. 

Vi skickar därför hem barn som missköter sig från aktiviteten. Mindre barn kan få ett par chanser men stora barn, ca 12 år och äldre, som ska vara goda förebilder för dom mindre barnen, skickar vi hem DIREKT vi hör eller ser något olämpligt och barnen får ta paus från Junis ett tag. Men alla får en ny chans och barnen är alltid välkommen tillbaks efter pausen om barnet då kan vara en bra kompis. Vi brukar ge barnet en uppgift under pausen, något att tänka och reflektera över.

Vi vill lägga vårt fokus på att göra roliga aktiviteter och kan därför inte lägga massa tid på att utreda och gå till botten med alla tjafs som kan uppstå. Ibland kan vi göra det när utrymme finns och ibland så tar vi ingen konlfikt utan skickar bara hem barnet utan diskusion, för barnen vet och förstår oftast att dom gjort fel om dom varit inblandad i något på ett eller annat sätt. 

Det är upp till varje ledare att avgöra i situationen och barnet (och vårnadshavare) får respektera ledarens beslut. Det är inget som ska ifrågasättas av någon. Alla ledare har denna befogenhet. 

Om ni skickar ert barn till Junis så accepterar ni också denna konsekvens och regel och får vara beredd att barnet blir hemskickad från aktiviteten om en ledare anser att barnet betett sig olämpligt på något sätt. 

Detta för att att de andra barnen ska kunna känna den trygghet och glädje som Junis ska stå och borga för. 

Äldre barn som istället har ett fint språkbruk och är goda förebilder kommer kunna bli ”Månadens juniskompis” för att uppmuntra gott beteende och bra förebilder. Prata gärna med era barn kring detta.

Detta låter lite hårt och trist. Men detta är sällan några problem, de flesta aktiviteter är glädje och lustfyllda med massa glada skratt och härlig gemenskap. Men ibland får vi markera tydligt då vi inte vill ha den här typen av beteende i föreningen.